frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1039/volejbal-luboslav_salata_o_ceste_k_titulu.html

Volejbal: Ľuboslav Šalata o ceste k titulu

Pred piatimi rokmi prišiel k prešovskému tímu a bolo z toho senzačné finále volejbalovej extraligy. Prišli pády i vzostupy a všetko vyvrcholilo tohoročným víťazstvom Prešovčanov v lige a pozvánkou pre trénera na reprezentačnú lavičku.

Veľký posezónny rozhovor s trénerom prešovského klubu vyšiel v Prešovských novinách. Link: http://presov.korzar.sme.sk/c/7776689/trener-volejbalovych-majstrov-luboslav-salata-casto-rozhoduju-detaily.html

Prinášam z neho podstatnú časť, ale nie celý. Ak vás zaujal (príp. z neho chcete citovať), kliknite na príslušný link a cez piano si ho môžete prečítať celý. Ak piano nemáte, pokojne si ho objednajte priamo cez daný článok, je to lacné a podporíte dobrú vec. Príjemné čítanie.

Časť rozhovoru si pozrite tu:

Volejbalový klub Mirad PU Prešov doviedol k majstrovskému titulu. Humenčan ĽUBOSLAV ŠALATA (42) trénuje prešovských volejbalistov už päť rokov v kuse, zažil vzostupy i pády. Ako hráč získal tri majstrovské tituly, bol členom reprezentácie a po náhlom konci kariéry sa dal na trénerskú dráhu, o ktorej sníval odmala. A dotiahol to nielen k titulu, ale aj do reprezentácie. Po desiatich rokoch sa do mesta pri Toryse vrátil majstrovský volejbalový titul. So strojcom tohto úspechu sme sa však pozhovárali nielen na túto tému.

Začnime od konca. V play-off ste vyhrali celkovo na zápasy 10:0, čo vyzerá hladko, ale niektoré zápasy boli tuhé boje. Koniec dobrý, všetko dobré. Ako hodnotíte záver sezóny?
Zúročili sme celosezónnu snahu. V koncovkách setov sa ukázalo, že sme mentálne silní. Potvrdilo sa to v zápasoch s Humenným i vo finálových dueloch. V niektorých mal súper bližšie k víťazstvu ako my, ale rozvahou, rozhodnosťou a skúsenosťou sme to v správnom čase preklopili na našu stranu.
Tím sa javil od začiatku silný, napriek tomu ste nemali silné vyhlásenia. Pripúšťali ste však si v play-off aj inú možnosť, či ste boli vyslovene nabudení na titul?
Nie som zástanca veľkohubých vyhlásení pred sezónou. Boli sme si vedomí, že káder máme silný a sme pasovaní do roly favorita na zisk majstrovského titulu. Každý to od nás očakával. Dôležitý medzník v sezóne bola účasť vo finále Slovenského pohára, hoci pre nás neúspešná. Po tom smútku a sklamaní sme si povedali, že na play-off sa pripravíme ešte dôkladnejšie, aby o nás nerozhodovali iné okolnosti než nás vlastný výkon.

Najtesnejšia prehra s VK Spartak VKP Komárno 2:3 vo finále pohára bola taká všelijaká. Cítite dnes ešte ľútosť, alebo vás práve ten neúspech nakopol?
Vtedy sme sa ocitli skutočne na kolenách. Stálo nás to veľa síl aj emócií. Pravda je, že v tom období sme nemali optimálnu hernú formu, lebo sme sa viac venovali kondičke, prišla aj séria dvoch prehier v lige, našich jediných v súťaži. Neboli sme teda v optimálnom hernom ani psychickom rozpoložení. O pohár sme hrali viac srdcom, bolo to viac o bojovnosti ako o kvalite. Po tej prehre sme boli na kolenách a najlepší liek na ubolenú dušu sú ďalšie víťazstvá. Tie prišli hneď, vyhrali sme v Myjave, v Spišskej Novej Vsi, zdvihli sme sa naspäť a pracovali sme na hernej kvalite.

Družstvu určite pomohli návraty skúsených reprezentantov Sopka a Červeňa, ako aj Feňa, ktorý tiež bol v majstrovskom kádri pred desiatimi rokmi. Chytili sa aj ďalší. Hudák si počas sezóny vybojoval miesto v základe a bol motivátorom. Lux tiež potvrdil aj post v základe, dostal sa aj do reprezentácie. Ktorý z hráčov vás prekvapil?
Myšlienku o návrate Sopka a Červeňa do Prešova som nosil v hlave už dlhšie, ale bolo potrebné vytvoriť vierohodný klub, aby sa mali kam vrátiť a prišli sem zúročiť skúsenosti, ktoré nabrali v zahraničí. Vedel som, aký potenciál sa v nich skrýva a čo dokážu. Dôležitú rolu zohral nahrávač Feňo, ktorý tú dirigentskú taktovku chytil do správnych rúk a vedel spoluhráčov usmerniť, pochváliť, ale aj zdupať, ak to bolo potrebné. Aj týchto lídrov. Veľmi dobrú sezónu odohral Ďuro Drobňák, zvlášť vo finálových zápoleniach. Výkonnostný krok vpred spravil Mišo Hudák, Marcel Lux povyrástol popri týchto hráčoch. Ľubo Macko odviedol veľmi dobrú prácu. Bolo na ňom vidno taký hlad po úspechu. Mravčiu prácu pre tím odviedol Tomáš Lampart. Celý tím bol hladný po úspechu.

To rozhodlo?
Dôležité je, aby si každý v tíme uvedomil svoju pozíciu a plnil úlohy, ktoré sa od neho očakávajú. My sme ten tím mali ozaj silný, nielen vďaka veľkým menám, ale aj širšia lavička nám veľakrát umožnila zvrátiť aj nepriaznivo sa vyvíjajúce zápasy. Doslova a do písmena sme hrali sezónu tak, že ju hrali všetci. Nielen základná šestka. A s takým tímom sa potom veľmi dobre pracuje aj na tréningoch, lebo je tam konkurencia, čo je najlepší spôsob pre výkonnostný rast jednotlivcov. A chlapci na seba vedia vytvoriť tlak i počas tréningov, nič si nedarujú zadarmo. Miesta v základnej zostave museli potvrdzovať

(...)

Vy ste hrali aj za Prešov. S viacerými terajšími zverencami ste boli spoluhráči.
Za Prešov som hral len v sezóne 2000/2001, za trénera Oravca. So mnou tu boli viacerí kvalitní hráči. Nahrával Ferenc Nagypál, boli tu Rado Škvarek, Dušan Müncner a z mladých Martin Sopko, Maco Červeň. Hrával som aj s Kamilom Feňom, jednu sezónu vo Svidníku. Bola to pre mňa teraz výhoda, že som ich poznal aj v pozícii spoluhráčov. Sú jediní v tíme, ktorí mi tykajú a sú moja predĺžená ruka na ihrisku.
Na to presne sme narážali, ako sa koučujú bývalí spoluhráči, pri ktorých je odstup menší?
Všetko sú to inteligentní ľudia, nie je žiadny problém. Práve naopak, ten kamarátsky vzťah k nim ako lídrom tímu mi veľmi pomáha.

(...)

Aké perspektívy má slovenský volejbal na reprezentačnej úrovni?
Je pravda, že súčasná generácia hráčov bude mať pravdepodobne svoj vrchol na týchto majstrovstvách Európy. Teda je taká odchádzajúca a treba vybudovať káder do budúcnosti, ktorý by nadviazal na úspechy, aké dosiahla generácia hráčov ako Masný, Sopko, Ogurčák, Kmeť, Kohút. Aby ich mal kto nahradiť.

(...)

Momentálne sa vám darí. Majstrovský titul, reprezentácia. Aké však boli vaše najväčšie chyby počas trénerskej kariéry?
(zamyslenie) Dôležité je, aby sa človek z chýb poučil. Veľakrát sa mi osvedčilo, že ak mám záujem angažovať do tímu hráča, preverím si nielen jeho výkonnosť, ale aj charakterové vlastnosti. V tomto športe je to veľmi dôležité. Často aj dobrý tím, keď má vo svojom strede nejakého rušiteľa, nedosiahne vytýčené ciele.

Takže ste mali v kádroch takýchto narušiteľov?
V minulosti to bolo tak, že nie všetci hráči, ktorých som viedol, boli vhodní do kolektívu. Ale takí tu už nie sú.

(...)

Trúfli by ste si trénovať aj ženy?
Vyhýbam sa tomu, ako sa len dá. Neviem, či som vhodný typ na trénovanie žien. Ak ma k tomu neprinúti životná núdza, budem sa snažiť tomu vyhnúť.
(...)

Celý rozhovor: http://presov.korzar.sme.sk/c/7776689/trener-volejbalovych-majstrov-luboslav-salata-casto-rozhoduju-detaily.html

Viac o sezóne: http://www.frenky.sk/clanok/1033/volejbal-majstrom_extraligy_je_presov.html
Viac o majstrovských oslavách: http://presov.korzar.sme.sk/c/7766971/majstrovske-oslavy-volejbalistov-presova-pokracovali-na-radnici.html
Video: https://www.youtube.com/watch?v=P_-V8AycUwU

Súpiska majstrov (zdroj: http://www.vkmiradpupresov.sk/sme-majstri/)

ZASLÚŽILI SA O TITUL

2 MICHAL ČERVEŇ 1977/195 BLOKÁR
3 IVO MIKOVČÍK 1994/200 BLOKÁR
4 MARCEL LUX 1994/197 UNIVERZÁL
5 KAMIL FEŇO 1983/190 NAHRÁVAČ
6 MATEJ FARON 1989/200 BLOKÁR
7 MARTIN SOPKO st. 1982/196 SMEČIAR
8 MICHAL HUDÁK 1989/197 SMEČIAR
9 KAMIL PAVLINSKÝ 1995/194 SMEČIAR, LIBERO
10 ĽUBOŠ MACKO 1989/198 BLOKÁR
12 JURAJ DROBŇÁK 1989/193 SMEČIAR
13 ĽUBOMÍR ZÁVACKÝ 1987/186 NAHRÁVAČ
14 ERIK DIGAŇA 1989/197 SMEČIAR
17 MICHAL RAJDUGA 1986/199 UNIVERZÁL
18 TOMÁŠ LAMPART 1985/183 LIBERO

Hlavný sponzor: PAVOL MIKOLAJ
výkonný manažér:MARIÁN PALENČAR
športový koordinátor: MILAN KUNDĽA
tréner: ĽUBOSLAV ŠALATA
kondičný tréner: MARTIN BERCEL
fyzioterapeutka: PAULÍNA MANÍKOVÁ

 
12.5.2015 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 5576 krát