frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/102/extempore_-_velkomesto.html

Extempore - Velkoměsto

Extempore - Velkoměsto, 2CD, reedícia, Black Point Music, 2001 Pražské vydavateľstvo Black Point Music vydalo reedíciu vrcholného programu Velkoměsto pražskej legendy Extempore s lídrom Mikolášom Chadimom. Velkoměsto hrávalo Extempore od roku 1979 až do svojho zániku v roku 1981, začiatkom deväťdesiatych rokoch ho vydal ako dvojplatňu Globus International, komerčne však tento počin pohorel. O to viac si treba ceniť jeho reedíciu, na ktorú sa Oldřich Šíma so svojim malým, nezávislým labelom podujal.

A reedícia je to skutočne výpravná. K dvojcédečku je pribalené znovuvydanie takzvanej Černej knihy Extempore, ktorú svojho času Chadima samizdatovo spracoval. Publikácia v tvare CD má takmer 160 strán a obsahuje kompletné texty Neduhovho (pôvodný líder) i Chadimovho Extempore, životopis a ďalšie materiály, a to v češtine i angličtine. Publikácia určite poteší i vlastníkov Chadimovej hrubej knihy Alternativa, keďže obsahuje nielen odlišné informácie, ale aj fotografie (totožná je len časť z nich).

Samotná hudba Velkoměsta sa pohybuje v nezvyčajných postupoch s dominoantným zvukom gitary, podfarbuje ju Chadimov saxofón a dôraz je tiež kladený na spev, pričom sólový „chrapák“ lídra Extempore dopĺňa miestami až popový „jačák“ Slávu Simona. Hudba i texty sú takmer výlučne počinom Mikoláša Chadimu.
Ad texty: ide skôr o fragmenty zložené z niekoľkých slov vystihujúcich vtedajšie (i dnešné?!?) Chadimove pochmúrne pocity. Niektoré z nich dnes vyznievajú trochu nepodarene (ono Chadima nikdy nebol nejaký básník), aj keď nemožno im uprieť druhopánovosť a myšlienku. Napríklad v takých Závodech ze skoku z nuselského mostu dodnes cítiť skvelý nápad, tému i jej spracovanie, no jej vypointovanie („...tjacilop...“) vyznieva dnes trochu rozpačito, aj keď na vtedajšiu dobu odvážne.

Prvé CD dvojalbumu obsahuje štyri témy - Ráno, Varování darebáků ředitelem výskumního ústavu, Asi, asi, asi... a Rozhovor neznámych cizinců. Po stránke hudobnej, textovej i spracovaním prevyšuje druhé cédečku. To sa však bude možno otáčať v prehrávači fanúšikov Extempore častejšie, keďže neobsahuje dlhšie hudobné plochy, ale krátke piesne, ktorých je tam dvadsať. Medzi nimi vyčnievajú Co?, Chlap a opice, spomínané Závody..., Ho vezou, či skvelá punkovica Libouchec. Mimochodom, Extempore bola dokázateľne prvá skupina, ktorá na československé pódiá importovala čistý punkrock (sranda, že ich súpútnici Švehlík zas boli ako prví označení v tlači za heavy metal). Na CD nechýbajú nai prídavkové skladby - klasika Sunshine Of Your Love, spoločný duet Chadimu a Jima Čerta Havran, či nie veľmi vydarená paródia na Katapult A co dědci (mají si kde hrát).

Jediné, čo možno tomuto výpravnému počinu vytknúť, je nie práve najlepší zvuk nahrávky. Pramení z toho, že ide o archívnu koncertnú nahrávku, ktorá je síce zremastrovaná, no historický zvuk je počuť.

Pri pohľade na 2CD Velkoměsto zíde človeku nevdojak na um myšlienka, načo je komu kampaň typu „kopírovanie zabíja hudbu“. Neviem si predstaviť, že by si nejaký priaznivec Extempore chcel toto cédečko napáliť...

(január 2002)

Linka na Black Point Music: http://www.blackpointmusic.cz

Na Slovensku zoženiete 2CD napríklad cez internetovú predajňu soft anarchy http://www.anarchy.sk

 
17.1.2002 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 19597 krát